Page 42 - Bien Haber2014 - 1 | Bien Seramik
P. 42

BİEN DERGİ: DOKTORUNUz

REnKLİ MEYVE VE sEBZELER
          VE FAYDALARI

Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan
son araştırmalar diyeti oluşturan renklerin
hastalıklarla yakın ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı.
sebze ve meyveden zengin diyet kanser ve
kronik hastalık riskini azaltıyor. Beyazlar kolesterolü
düşürürken, morlar kanser ve hafızada çok etkili.

‘Ne yersek oyuz’ sözü bir kez daha doğrulan-    sarı ve turuncu gıdalar                        hastalıkları riskini azaltıyor. Doğum sıra-
dı. Yapılan son çalışmalar, günlük olarak 5     Hem kırmızı hem de turuncu meyve ve            sında meydana gelebilecek olan kusurları
ve üzerinde renkli sebze ve meyve tüketimi-     sebzelerde bulunan beta karoten maddesi,       engellerken, kırmızı kan hücreleriyle kemik
nin sağlıklı yaşam için çok önemli olduğunu     kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riski-  ve dişlerin güçlü olmasına da yardımcı olu-
kanıtladı. Sebze ve meyvelerin sağladıkları     ni azaltıyor. Ayrıca bu besinlerin bağışıklık  yor. Birçok meyvede bulunan K vitamini,
vitamin, mineral, posa ve fitokimyasallar ile   sisteminin güçlenmesini sağladıkları artık     demir, magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin
sağlığı geliştirdikleri, yaşlanmanın neden      biliniyor. Göz ve kalp hastalıklarına karşı    ve dişlerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını
olduğu etkileri önledikleri, kanser ve kalp     kalkan oluşturuyor. Portakal, şeftali, man-    sağlıyor. Ayrıca göz sağlığına zarar gelmesi-
hastalıkları riskini azalttıkları belirlendi.   go, kavun, havuç, ananas, üzüm, balkaba-       ni önlüyor. Yeşil renkli gıdalar arasında kivi,
                                                ğı, kayısı, sarı elma, mısır bu renk besinler
kırmızı meyveler                                arasında.                                                  ıspanak, brokoli, brüksel lahana-
Domates, kırmızı elma, çilek, karpuz, ahu-                                                                   sı, marul, lahana, avakado, yeşil
dudu, kiraz, turp gibi kırmızı besinler sağlık  yeşil sebze ve meyveler                                      elma, salatalık, biber, taze so-
açısından oldukça önemli. Kırmızı renkli        Yeşil meyve ve sebzeler de kanser ve kalp                    ğan, roka gibi besinler yer alıyor.
besinlerin Alzheimer hastalığından korun-
mada başrolü oynadığı artık kanıtlandı.                                                                                     koyu renkli sebze ve
Kırmızı besinler, kalbin kan akımını dü-                                                                                         meyveler
zenliyor ve üriner sistemin sağlığını                                                                                             Mavi, mor ve
da koruyor.                                                                                                                         siyah kategori-

40 Bien Dergi
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47